Subscribe:

Sunday, October 31, 2010

Exam Bermula

Bismillahirrohmanirrohim....


Esok,bermulalah episod sebuah perjuangan...Aku sungguh risau untuk menghadapi hari-hari peperiksaan seperti akan menghadapi hari akad nikah...hehehe...ntah la...cuak,seram...



tapi x la macam dalam gambar diatas,aku bertindak untuk lebih relax n cool...


sudah pastinya,dewan peperiksaan akan penuh dan pasti banyak gelagat yang akan dirakamkan oleh sang dewan tersebut.




Kepada coursemate ku PTK5C,chayok2 n smoga kita semua lulus dengan cemerlang..Ameen


Saturday, October 30, 2010

Memori Semalam

Sedang menelaah buku untuk final exam,tetibe pulak terkenangkan kesah lalu

Tetibe Teringatkan Zaman Sekolah Menengah

Teringat kat kawan-kawan,cikgu,ustaz,ustazah


gamba tyme form5,nama kelas aku 5Siddiq(aku pakai baju warna hijau,sbb tyme ni aku jadi Presiden Library..hehe)


pastu,aku ade member baik,nama dia Safrin.dari sekolah rendah,sampai r sekolah menengah sama,dari sekolah rendah satu kelas yang sama,sampai sekolah menengah form5 pun kelas yang sama,gempak tak?,tapi lepas SPM kitorang bawak diri dan haluan masing-masing,Safrin masuk UITM aku pulak masuk Politeknik Shah Alam...
Tapi tak bermakna kitorang terputus....



aku dan safren sedang melakukan treatment kaki(x tau la,mesti banyak ikan mati.hahaha)


Semoga persahabatan kami kekal hingga ke akhir hayat.
Selamat beramal dan renung-renungkan...

Wednesday, October 27, 2010

Ada Apa Dengan Exam....


MAK

ABAH

doakan anakmu ini dapat menjawab soalan dengan mudah agar keputusan nnt x mengecewakan mu wahai MAK ABAH...


final exam aku start 1/11/2010-9/11/2010

ade 4 PAPER

1.Mikro Pemproses

2.Analisis Litar

3.Matematik Kejuruteraan4

4.Sistem Aplikasi Komputer


so kawan-kawan semua,doakan kejayaan kawanmu ini k...
x saba nak hbskan dip ni...

Saturday, October 9, 2010

SOLAT DI AKHIR WAKTU



Rupa-rupanya ada cerita
kalau kita
lewatkan sembahyang kita yea

Jika berpuasa
Amalan kita
direct terus padaNya
Tapi
Jika bersembahyang
Ada posmen pula
Untuk hantar amalan kita padaNya

Kisahnya.....
Setiap kita ada malaikat
Malaikat yang hantar amalan sembahyang kita
Pada Ilahi

Untuk sampaikan amalan kita
Ia melalui tol-tol di setiap lapisan langit
Dimana setiap penjaga tol,
Kroni malaikat juga

Jika sembahyang di awal waktu
Tolnya "free"
Sekatan tol tiada
Tiada "jem"
Malaikat terus sampaikan amalan pada Tuhan
Untuk dinilaikan

Tapi
Jika sembahyang di akhir waktu
Tol free juga
Tapi sekatannya
MasyaAllah....

Di langit pertama,
Penjaga tol marahkan posmen kita
Kenapa lewat poskan amalan kita
Merayu-rayu posmen malaikat kita
Minta diberi laluan
Tetapi... penjaga langit pertama
Tidak hairan
Dicampakkan amalan lewat sembahyang tadi ke bumi
Maka..
Jatuh berderai...
Dikutip semula oleh Malaikat posmen kita
Satu persatu dikutip
Sambil terus merayu untuk ke lapisan langit ke-dua

Dilangit kedua,
Samalah juga,
Bebelan malaikat kerana lewat hantar amalan
Merayu lagi kawan kita
Tak dipedulinya
Lalu dilemparkan amalan lewat sembahyang kita tadi
Jatuh berderai lagi...
Dikutip satu persatu amalan kita
Dirayu lagi untuk diserahkan amalan kita pada Tuhan

Dilangit ketiga,
La. ... Kena basuh lagi malaikat posmen kita
Kenapa lewat hantar amalan tersebut
Tiada kompromi
Terus dibaling amalan kita
Jatuh berderai amalan kita
Tak ade nilai....
Dan tiada lagi dikutip dan dirayu lagi
Maka...
Tak sampailah amalan kita kepada Allah
Seolah-olah kita tak sembahyang juga
Maka...
Bersedialah kita menerima pembalasannya
Tak di dunia di akhirat pula
Hilang duit, Hati risau, Tender ditolak,
Kasih hilang, bahagia tiada
Ujian bertimpa-timpa

Ish....
Tak berbaloikan kita buat amal
Tapi tak sampai
Dahlah tu
Tak de nilai
Kena azab lagi nanti

Ya Allah...
Ampunkan kami...
Kerana lalai...
Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun
Lagi Maha Penyayang

Jadikan hati kami
Suka sembahyang di awal waktu
Gawatkan hati kami selagi kami tak segerakan
Biarlah kami gawat di dunia
Agar kami tidak gawat lagi
Di hari akhirat kelak


Semoga kita mengambil iktibar daripada post ini...
tq ariz